Tevékenységünk

EyEcom Mérnöki kft. fő tevékenységi körei:

 1. Energia Mentor: Energiahatékonysági felmérés és tanácsadás magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok részére.
 2. Megújuló energiákat hasznosító rendszerek automatizálási elemeinek fejlesztése és forgalmazása. Kiemelt termékünk a napenergiát hasznosító elemek maximális energia csatolásra optimalizált napkövető automatikánk.
 3. EyeTele: Kísérleti járművekhez mobil fedélzeti mérésadatgyűjtő rendszer.

 

 1. Energia Mentor: Energiahatékonysági tanácsadás üzemeltetési és beruházási fázisban, merőhálózat telepítéssel
  1. Részletes szolgáltatás: Energia felhasználást vizsgáló rendszer tervezése, telepítése és karbantartása, amellyel energia- takarékosságot és hatékonyságát lehet mérni és megvalósítani. Épületenergetikai beruházások hatékonyságának és megterülésének vizsgálata. Megújuló energiát is felhasználó beruházások technológiai és gazdasági tervezése és vizsgálata. Vezeték nélküli merőhálózattal együtt garancia vállalható a megtérülésre.
  2. Referencia: 400m2–es családi ház fűtésének, gázfogyasztásának, helyi légkondicionáló rendszerének, valamint villamos energia fogyasztásának vizsgálata. 3000m2 alapterületű általános iskola, felső tagozat épületegyüttesének vizsgálata: homlokzati- és tető szigetes, fűtéskorszerűsítés és nyílászáró-csere energetikai és gazdasági vizsgálata.

 

 

Energia Mentor Rendszer műszaki tartalma.

Energia Mentor Rendszer (EMR). EMR képes a beépített hőmennyiségmérőktől, valamint a kisegítő fűtés kiszolgáló kazántól begyűjteni a szükséges mérési adatokat. Az EMR-t saját szenzorokkal is bővíteni lehet, ha szükséges olyan fizikai jellemző mérése, amelyre nincs jelenleg szenzor kialakítva.

 

Az EMR-t a következő funkciókkal és egységekből áll:

 1. Alap EMR rendszer, amely képes az működési adatokat összegyűjteni, tárolni és a felhasználó számára megjeleníteni. A megjelenítés webes technológiával történik.

 2. A meglévő épületgépészeti elemek, valamint a napkollektorok épületgépészeti működését figyelő szenzor rendszer:

  1. Szenzorok: kollektor egységek hőmérséklete, fűtési és HMV puffer tartály hőmérséklete.

  2. Beavatkozók: Megfelelő beavatkozó kapcsolatok a meglévő rásegítő fűtéshez: HMV előnykapcsolás (motoros váltószelep vezérléssel), alternatív fűtés kapcsolása, és a beltéri termosztát vezérlő parancsának fogadása.

 3. Külső, M-BUS-n kommunikáló hőmennyiség mérő lekérdezése, adatok központi tárolása és megjelenítése.

 4. Külső piranométer lekérdezése RS232-es porton keresztül, valamint az adatok központi tárolása és megjelenítése.

 5. A rendszer védelme a külső és belső károkozás ellen:

  1. villamos hálózati áramkimaradás (max 3 órás működés a vezérlő elektronikának)

  2. belső szándékos károkozás (szabotázs)

  3. a kollektorok viharvédelme szélárnyékba forgatással, szélsebesség és szélirány mérő szenzorokkal együtt,

  4. a kollektorok túlmelegedés elleni védelme árnyékba forgatással,

  5. a kollektorok villámvédelme, csatlakozva az épület meglévő villámvédelmi rendszeréhez.

 6. A kollektor mozgató elektromechanikus szerkezet két szabadsági fok mentén. A mozgatás koordinációja az adott szélességi és hosszúsági koordinátára érvényes nappálya diagram alapján történik. A rendszer igény esetén kiegészíthető a hőmennyiség mérő által szolgáltatott maximális levett kollektor teljesítményre való szabályozással is. Ekkor kiküszöbölhetőek azok az időjárási jelenségek (pl foltos felhősödés) okozta hatások, amelyek a nap pozíció szerint nem biztosítják a maximális teljesítményt.

 

Együttműködő partnerek:

 • Épületenergetikai beruházást segítő cégek: épületgépészeti, építészeti, elektromos, világítástechnikai és energetikai vállalkozások.
 • Informatikai támogatást nyújtó cégek.
 • Biztonságtechnikai cégek.

 

EyeTele rendszer műszaki tartalma:

 

az Eyecom Mérnöki Kft saját fejlesztésű „EyeTele” nevű telemetria eszköze, amely segítséget nyújt belső égésű és villamos hajtású járművek dinamikai és elektromos vizsgálatához, menet közben.

 

Az EyeTele-t a következő funkciókkal és egységekkel látjuk el:

 1. Alap EyeTele rendszer, amely képes a gépjármű mozgási adatait összegyűjteni, tárolni és a felhasználó számára megjeleníteni. A megjelenítés webes technológiával történik. A következő adatokat gyűjti az alap rendszer: GPS (pozíció, sebesség, magasság), gyorsulás (a jobb sodrású Descartes koordináta rendszer 3 irányában). A mérési adatok SQL kompatibilis adatbázisba tárolódnak.
 2. Egyéb jármű-elektronikai elemek felőli adatgyűjtés CAN buszon.
  1. CAN v2.0B 1.0Mbit/sec sebességig.
  2. Hagyományos (11 bit) és kiterjesztett (29 bit) adat és vezérlő csomagok vétele.
  3. Minden, mérés alatt lévő, járművön egy EyeTele csomópont helyezünk el, amely egy alap EyeTele egységből és egy CAN interfészből áll.
 3. Felépítmény vezérlő elektronika felől mérésadatgyűjtés, RS485-ös porton keresztül, Modbus RU kommunikációt használva. Ezzel a felépítmény használati szokásait lehet mérni és tárolni.
 4. A járműre telepített mérő csomópont 3G-s internet kapcsolattal rendelkezik, amelyen keresztül a mért adatokat a központba továbbítja. A mérési eredmények helyi memóriakártyára is tárolódnak biztonsági mentés céljából.
 5. A járműre helyezett mérő csomópont grafikus kijelzővel rendelkezik, amelyre az igény szerinti mért adatok megjeleníthetőek.
 6. A mérő csomópontok védettek külső károkozás vagy szándékos rongálás ellen. A rendszer naplóz minden rongálási kísérletet. Ezzel biztosítja a mérési adatok hitelességét.
 7. A járművek mért adatait, a telephelyen lehelyezett központi egységbe töltjük át, Wifi, vagy 3G mobil internet segítségével. A mért adatokról központi biztonsági mentés készül.